21 juli 2022

‘AFMP spreekt hele defensie community aan’

De 58-jarige boordwerktuigkundige Luitenant Cees Stouten is sinds 3,5 jaar Hoofd Faciliteiten en Ondersteuning en tevens Host Nation Support van het Air Mobility Command op Vliegbasis Eindhoven. Daarnaast is hij vanuit deze hoedanigheid ook de Lokale Opdrachtgever richting DOSCO. Hij is sinds 1991 AFMP-lid. In een interview vertelt hij over de meerwaarde van het AFMP-lidmaatschap.

Waaruit bestaat jouw dagelijks werk?
Als hoofd faciliteiten en ondersteuning organiseer, coördineer en ondersteun ik samen met vijf collega’s alle activiteiten en evenementen, werkbezoeken en rondleidingen op Vliegbasis Eindhoven, leid ik er met ons team diverse evenementen in goede banen en ondersteunen wij Nederlandse en buitenlandse oefeningen op deze vliegbasis. Tevens voorzien wij ook in de behoefte aan facilitaire ondersteuning aan al onze deel- en medegebruikers. Verder ben ik namens C-AMC opdrachtgever richting DOSCO als het gaat om de facilitaire behoeftes van het AMC.

Wat spreekt je het meest aan in jouw functie?

De dynamiek! Geen werkdag is namelijk hetzelfde. ‘s avonds is mijn dag wat dat betreft altijd anders verlopen dan dat ik ’s ochtends had verwacht. Mijn huidige werk is breed en veelzijdig. In mijn functie ben ik op dit vakgebied een spin in het web van de organisatie en onderhoud ik contacten met een groot netwerk aan mensen.

Wanneer en waarom werd je AFMP-lid?

Ik werd in 1991 lid toen ik nog op Vliegbasis Gilze-Rijen werkte. Na een socialtalk met Gerrit Mak van de AFMP, die me vroeg waarom ik nog geen lid was, besloot ik me aan te sluiten. Ik doorzag het belang om je als militaire collega’s te organiseren in een vakbond als de AFMP. Militairen zijn van nature geen types die zelf op de barricaden gaan staan om voor hun belangen op te komen. Daarom is het fijn dat de AFMP veel voor je kan betekenen als je in de directe hiërarchische lijn van jouw werk geen antwoord vindt of krijgt op jouw vragen of problemen.

Heb je ons al vaak ingeschakeld voor hulp?

Regelmatig. Ik deed de afgelopen jaren een paar keer een beroep op de AFMP. Ik ben al sinds 1997 actief in de medezeggenschap van Vliegbasis Eindhoven, destijds nog het Onderdeels Overleg Orgaan genoemd. Hierdoor ben ik wat meer dan de gemiddelde militair op de hoogte van militaire wet- en regelgeving en van arbeidsvoorwaardenzaken. Ik vind het fijn om hierover te kunnen sparren met Ron Segers, sectorhoofd Luchtmacht van de AFMP. Dienstroosters, werk- en rusttijden en de arbeidstijdenwet zijn onderwerpen die hierbij regelmatig aan bod komen. Mijn contacten met Ron zijn prima. Door zijn luchtmachtervaring redeneert Ron vaak vanuit het belang van de werkvloer, maar houdt hij ook zeker rekening met het belang van de organisatie.

Wat is volgens jou de meerwaarde van de AFMP?

De AFMP is de breedst georiënteerde vakbond voor militairen en burgermedewerkers bij Defensie. Zij spreekt de hele defensie community aan en behartigt de belangen van de hele Defensieorganisatie. De grootste meerwaarde van de AFMP is dat zij een vast aanspreekpunt vormt voor leden die tegen uitdagingen en problemen aanlopen op het gebied van hun werk en inkomen.

Dit interview is te vinden op de achterpagina van de juli-uitgave van ons ledenmagazine OpLinie. De volledige uitgave kun je lezen via onze ledenapp!

Meer over:
Vereniging