7 december 2018

Defensie speelt spelletjes met pensioenpremie

‘Defensie wil overleg over de verdeling van de pensioenpremie voor 2019’. Dat bericht heeft de werkgever op intranet gezet. De werkgever wil namelijk niet dat jij in januari 2019 iets merkt op je loonstrook van het eenzijdige besluit van het ABP. Als deze ‘ABP-regeling’ door mocht gaan, krijg je een slechtere pensioenregeling en ook nog eens een stijgende pensioenpremie.

De AFMP wil wel dat je in januari 2019 iets merkt op je loonstrook. Namelijk dat je in die maand aanzienlijk meer inkomen hebt! Daarvoor is overleg nodig over jullie arbeidsvoorwaarden. Dat kan alleen van start gaan als de werkgever jullie eerdere ‘nee’ tegen het onderhandelingsresultaat respecteert door met ons af te spreken dat de eindloonregeling in 2019 gewoon door het ABP uitgevoerd dient te worden totdat er een nieuw cao-akkoord is. En als de werkgever écht meer financiële en beleidsmatige ruimte heeft voor jullie nieuwe cao. En ja, daarvoor moet je als werkgever wat gaan regelen met het ABP en het kabinet!

De werkgever roept met haar communicatie het beeld op dat zij het goed met jullie voor heeft en dat de bonden de boosdoener zijn. Maar zoals wel vaker het geval is vertelt de werkgever jullie weer eens het halve verhaal!

De AFMP heeft namelijk nog steeds geen formeel voorstel van de werkgever over de verdeling van de pensioenpremie ontvangen. Sterker nog, er is met de bonden op geen enkele wijze fatsoenlijk gecommuniceerd over de ABP-besluiten. Dat geldt voor zowel het besluit over de pensioenregeling in 2019 als over het besluit over de premie die daarbij hoort. Die informatie ontvangen wij via onze leden, de media en informele contacten. Maar wat nog veel belangrijker is, de werkgever is nog steeds niet ingegaan op jullie eisen voor een goede cao. Eisen over het respecteren van de huidige pensioenregeling tot er een nieuw cao-akkoord is en garanties die nodig zijn om tot een goede cao te kunnen komen. Het is sinds het stuklopen van de onderhandelingen op dat gebied muisstil op ‘Plein 4’. De werkgever laat het erop aankomen en probeert met dit soort berichten goede sier in jullie richting te maken en net te doen alsof het personeel op één staat. Dat laatste is echter allesbehalve waar.

Meer over:
Pensioen
ABP