30 maart 2023

Derde avw-bijeenkomst trekt veel bezoekers

Met een deelnemersaantal van ongeveer 180 burgermedewerkers heeft de derde avw-bijeenkomst van de AFMP voor deze doelgroep op Vliegbasis Woensdrecht afgelopen dinsdag onze verwachtingen overtroffen. Zij brainstormden tijdens de bijeenkomst volop over een stevige toekomstige arbeidsvoorwaardenagenda, die tegemoet moet komen aan hun wensen en behoeften. Op donderdag 13 april vindt de vierde en laatste avw-bijeenkomst plaats in de Nieuwe Haven in Den Helder. Deze start om 10.30 uur en de inloop is vanaf 10.00 uur.

Als sectorhoofd Marine en Burgerpersoneel van de AFMP kijkt Arjen Rozendal met plezier terug op de drukbezochte avw-bijeenkomst voor burgerpersoneel in Hoogerheide. “We hadden gerekend op maximaal 100 mensen, maar dat waren er in totaal dus veel meer en de MFR2-zaal van Vliegbasis Woensdrecht was dan ook veel te klein,” zo benadrukt hij. “Deze hoge opkomst was onder meer te danken aan de oproep van commandanten aan het onder hen werkzame burgerpersoneel om vooral naar onze bijeenkomst te gaan en daar mee te praten over hun potentiële arbeidsvoorwaardeninzet voor 2024. Deze mogelijkheid hebben velen van hen aangegrepen.”

Uitstekende interactie

Tijdens de bijeenkomst vonden volop discussies plaats tussen de deelnemers over de concrete invulling van een goede arbeidsvoorwaardenagenda voor burgerpersoneel en was er wat dat betreft een uitstekende interactie.
“Dit leverde veel nuttige feedback en input op,” verduidelijkt Arjen. “In Hoogerheide hebben we met alle deelnemers onder meer stilgestaan bij de onderwerpen die de Sector Burgerpersoneel (SBU, red.) van de AFMP eerder zelf heeft gedefinieerd als belangrijke arbeidsvoorwaardenpunten. Zo is hun mening getoetst over de herijking van de loontabel voor burgerpersoneel, waardoor het verschil in beloning van een militair en een burgermedewerker in een vergelijkbare functie kleiner moet worden. Op de vraag of zij deze herijking noodzakelijk vinden, gingen massaal de handen in de lucht.”

Onverklaarbare verschillen
Een ander door de SBU gedefinieerde en tijdens de bijeenkomst besproken kwestie is het wegnemen van onverklaarbare verschillen in de rechtspositie van militairen en die van burgermedewerkers. “Veel van deze bestaande verschillen zijn volgens de deelnemers absoluut niet meer van deze tijd,” zegt Arjen. “Beide besproken onderwerpen zullen wij als AFMP concreet gaan oppakken en in elk geval toevoegen aan onze arbeidsvoorwaardenagenda voor burgerpersoneel, waarmee we uiteindelijk stevig aan de boom gaan schudden bij Defensie.”

Laatste bijeenkomst
Op donderdag 13 april vindt dus de laatste avw-bijeenkomst plaats in de Admiraliteitszaal van gebouw Albatros van de Nieuwe Haven in Den Helder. Je hoeft je van tevoren niet aan te melden. Kom gewoon langs en discussieer als burgermedewerker mee over jouw arbeidsvoorwaarden! Laat in Den Helder wel even je naam en e-mailadres achter, zodat we je later de gegeven feedback kunnen sturen.