Kaat Mossel Lifecoach Thuisfrontsupport

Het thuisfront is niet meer zo buigzaam

“Het leven is keuzes maken…” antwoordde André Bosman op Twitter op een interview met een mariniersvrouw. Wie kent hem niet, de woordvoerder Defensie en Koninkrijksrelaties.

De reactie werd gegeven op een link naar het interview van Sanne op Vrouw.nl. Sanne gaf daarin als mariniersvrouw haar visie op de toekomstige verhuizing naar Vlissingen, de problematiek van het thuisfront en wat haar als partner van een militair zoal bezighield. Een niet alleen onbeschofte maar ook totaal onterechte opmerking van een regeringsambtenaar

Het vijfde krijgsmachtsonderdeel
Allereerst vind ik het nogal laag van iemand in het pluche om zo te reageren op een interview met een thuisfronter. Nogmaals (ik benoem het regelmatig), dat hele ‘zonder het thuisfront kunnen wij het niet’ haal je daarmee volledig onderuit. Daarbij denk ik dat je als woordvoerder Defensie doordrongen mag zijn van het feit dat het thuisfront het vijfde krijgsmachtonderdeel is. Dat verdient respect. Om dan in een volgende tweet te stellen: ‘Je hoeft niet te verhuizen, maar dan heb je wel een weekendhuwelijk. Dat is ook een keuze’ geeft het onbeschofte aan.

Thuisfront heeft een baan
Thuisfront is niet meer zo buigzaam, mijnheer Bosman en collega’s. Thuisfront heeft een baan, een leven buiten Defensie, vrienden en familie die belangrijk zijn. Thuisfront heeft geen behoefte aan een onbenul die als woordvoerder even duidelijk maakt dat het je eigen schuld is als je je gezin onder druk voelt staan. Ik verwachtte bijna de ‘had 'ie maar een vak moeten leren’ of ‘je hoeft er toch geen relatie mee te beginnen’ als volgende tweet.

Niet meer een way of life
De werkelijkheid, mijnheer Bosman, is dat die druk zo groot is dat veel thuisfronters aandringen op een burgerbaan. Dat de druk die wordt ervaren op het gezin met uitzendingen, oefeningen en al het andere gerommel soms uitmondt in een scheiding omdat je elkaar gewoon kwijtraakt in de relatie. Dat militair zijn voor vele niet meer een way of life is, maar een opstapje naar een goed betaalde burgerbaan. De uitstroom is niet zo heel erg verrassend, je moet alleen even verder kijken dan Twitter wellicht. Gewoon even in gesprek gaan en luisteren. Een simpele maar soms erg effectieve manier van communiceren. Nodig Sanne gewoon ’s uit voor een kop koffie.

Dit soort tweets zegt alles over u en werkelijk helemaal niets over al die thuisfronters.