18 januari 2022

Zaak vakantie-opbouw reservisten behandeld in meervoudige kamer

De rechtbank heeft onlangs laten weten dat zij de brandende kwestie rond de opbouw van vakantie-uren voor reservisten gaat behandelen in de meervoudige kamer. Volgens Defensie bouwen reservisten door hun bijzondere positie binnen het (militaire) ambtenarenrecht geen vakantie op over hun gewerkte uren, maar de AFMP denkt dat dit omstreden standpunt absoluut niet voldoet aan de Europese vakantierichtlijn. Als bond zijn we blij met de beslissing van de rechtbank om de behandeling van deze kwestie te laten plaatsvinden in de meervoudige kamer. Dit betekent namelijk dat de zaak als principieel wordt beschouwd.

Het afgelopen jaar kondigde de AFMP een procedure aan tegen Defensie om er uiteindelijk voor te zorgen dat reservisten alsnog hun welverdiende vakantieopbouw krijgen. Wij vinden namelijk dat ook reservisten moeten kunnen terugvallen op de Europese vakantierichtlijn, die bepaalt dat iedere werknemer vakantie-uren dient op te bouwen over gewerkte uren. De AFMP hoopt dat de rechtszaak rond de vakantie-opbouw van reservisten positief zal aflopen. Door het principiële karakter hiervan verwachten wij echter dat deze zaak nog wel even zal duren.

Jouw rechten
Ben jij als lid aangesloten bij de AFMP en tevens reservist? Vraag dan via dit e-mailadres een brief op, waarmee je jouw rechten als reservist kunt veiligstellen. Zorg er wel voor dat je een bewijs van verzending of ontvangst hebt en dit goed bewaart. Heb je vragen over jouw individuele positie als reservist? Neem dan via e-mail of telefoon (085-8900430) contact op met onze afdeling individuele belangenbehartiging.

Meer over:
Reservist