24 juni 2014

Missie Afghanistan: de rek is er uit bij Defensie

Het kabinet overweegt om in 2015 een nieuwe trainingsmissie naar Afghanistan te sturen. Het zou gaan om 100 tot 150 militairen, maar in werkelijkheid zijn dat er 300 tot 450 vanwege het rotatieschema. Een nieuwe missie naar Afghanistan is wat de AFMP betreft alleen mogelijk als er aan twee belangrijke voorwaarden wordt voldaan.

De eerste voorwaarde is dat de veiligheid van de militairen in voldoende mate kan worden gegarandeerd. Ook moet er sprake zijn van uitzendbescherming; wat inhoudt dat een militair één periode op missie gaat en dan twee perioden rust heeft. Voorzitter Anne-Marie Snels: “Met de Patriot-missie in Turkije is dit tegen onze zin in losgelaten en dat is eens maar nooit weer.”

Een andere voorwaarde is dat er extra geld naar Defensie gaat. "De rek is eruit bij Defensie.” De huidige missies in Turkije en Mali leidden tot veel discussie nadat de beslissing over de uitzending al was genomen. Zo rezen er vragen over de veiligheid van de militairen in Mali. En in Turkije was er onvoldoende opgeleid personeel om de raketafweersystemen te bedienen. Snels: “Daaraan zie je dat het steeds hangen en wurgen is om missies rond te krijgen. Met de huidige capaciteit gaat het niet lukken. Kortom: er moet geld bij.”

Beluister het interview met Anne-Marie Snels op Radio 1 (Nos)

Meer over:
GVW