21 januari 2020

Nieuw sectorhoofd PA: ‘Ik zeg altijd wat ik denk’

De 59-jarige Paul Engelbertink volgt vanaf 1 februari Dik de Jonge op als sectorhoofd Postactieven van de AFMP. Wij vragen Paul naar zijn ambities in zijn nieuwe rol.

Hoe raakte je geïnteresseerd in de positie van sectorhoofd?
“Als toekomstig UGM’er en als voorlichter dienstverlating bij het DCHR was ik in 2018 bij een UGM voorlichtingsbijeenkomst van de AFMP. Dik de Jonge en John van Wanrooij vroegen me of ik met mijn ruime pensioenkennis aanvullingen hierop wilde geven. Zo raakte ik met hen in gesprek. Later kwam ik Dik opnieuw tegen bij de voorbereiding van arbeidsvoorwaardenacties in Stroe en vertelde hij dat hij in 2020 afscheid nam als sectorhoofd. Destijds sprak ik ook met sectorhoofd Landmacht Elze Mulder. Hierdoor werd ik steeds enthousiaster over deze uitdaging. Uiteindelijk besloot ik te reageren op de vacature voor sectorhoofd. Ik voerde prettige gesprekken over de invulling hiervan met AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels en hoofd collectieve belangenbehartiging Natasja van Nus.”

Sinds wanneer ken je de AFMP?
“Al vanaf de start van mijn loopbaan bij Defensie in 1983. In al die jaren heb ik twee keer gebruik gemaakt van de geweldige individuele belangenbehartiging van de AFMP. De eerste keer werd ik prima geholpen toen een toegezegde bevordering niet doorging. De AFMP zorgde ervoor dat ik alsnog werd bevorderd. Toen de Landmacht niet wilde meewerken aan de door mij gewenste overstap naar de Luchtmacht, klopte ik opnieuw aan en kreeg ik wederom snel goede hulp.”

Hoe is je Defensieloopbaan verlopen?
“Na mijn dienstplicht startte ik in januari 1983 met de opleiding tot onderofficier op de KMS in Weert. In januari 1984 volgde ik de opleiding tot administrateur op het OCMA. Vanaf april 1985 was ik bij meerdere Landmachtonderdelen administrateur. In april 1994 stapte ik over naar de Luchtmacht. In 2000 ben ik omgeschoold tot personeelsfunctionaris en een jaar later werd ik assistent-personeelsconsultant bij Vliegbasis Soesterberg. Van november 2003 tot oktober 2006 was ik coördinator opleidingen bij de Luchtmachtstaf. Daarna ben ik zeven jaar lang medewerker geweest bij het DCHR op het Deskundigheidscentrum. Uiteindelijk werd ik dus voorlichter dienstverlating bij DPOD. Na vier jaar verliet ik Defensie. Helemaal afscheid nam ik niet, omdat ze mij nog een 19 uurs contract aanboden als burger. Vervolgens diende ik mijn ontslag in om te kunnen starten als sectorhoofd PA.”

Wat is jouw meerwaarde als sectorhoofd?
“Door mijn jarenlange werkervaring heb ik een breed relatienetwerk binnen en buiten Defensie opgebouwd. Nog steeds laat ik regelmatig mijn gezicht bij hen zien, of zij zich nu in Enschede, Den Haag of Utrecht bevinden. Als sectorhoofd hoop ik regelmatig te kunnen terugvallen op hen. Ik heb empathisch vermogen en zoek voor mensen altijd naar antwoorden en oplossingen. Ik kijk er naar uit om mijn kennis te delen met kaderleden en leden. Ik ben er van overtuigd dat het niet goed is om binnen de vereniging kennis voor jezelf te houden. Dit zou niet alleen mijzelf als sectorhoofd, maar vooral ook de vereniging kwetsbaar maken. Ik leg niet gauw het bijltje er bij neer, ben open en eerlijk, durf me kwetsbaar op te stellen en zeg altijd wat ik denk. Bovendien heb ik veel affiniteit met de ongeveer 5200 postactieve AFMP-leden.”

Wat zijn je prioriteiten?
“Mijn grootste prio is om de AFMP als vereniging steeds beter te leren kennen. Werken voor een vereniging is anders dan optreden als voorlichter bij Defensie. Zo merk ik dat een tactische aanpak van kwesties soms nodig is op verenigingsniveau. Tot nog toe voel ik me trouwens erg thuis binnen de vereniging.”

Weet je wat je in je nieuwe uitdaging allemaal te wachten staat?
“Jazeker. Zo ben ik als sectorhoofd aanwezig bij de PA-regiobijeenkomsten, de UGM- en pensioen-voorlichtingssessies van de AFMP en zal ik de kaderberaden PA voorzitten. Ook neem ik deel aan het AFMP-sectorenberaad. Ik zie al lang uit naar mijn nieuwe uitdaging. Toen ik nog als voorlichter dienstverlating actief was, zei ik altijd tijdens de persoonlijke gesprekken: ‘Het is belangrijk om fluitend naar je werk te gaan en na afloop van jouw werkdag nog harder fluitend naar huis te gaan’. Ik vertrek nu dagelijks met plezier naar mijn werk bij de AFMP in Utrecht.”

Meer over:
Post-actief