9 april 2021

Nieuwe AFMP-voorzitter: ‘Onze beste dagen liggen voor ons’

De 37-jarige Ton van den Berg trad op 1 april aan als voorzitter van de AFMP. Hij is de opvolger van Anne-Marie Snels, die met pensioen is gegaan. In een kort interview op AFMP.nl stelt Ton zich voor als het nieuwe, enthousiaste boegbeeld van onze vereniging. “Ik geloof in de AFMP en het belang dat we hebben voor onze leden.”

Voor de leden die je nog niet goed kennen: kun je kort wat over jezelf vertellen?
"Ik ben 37 jaar oud en woon met mijn vrouw Denise en ons zoontje Teun in Valburg. Ik houd van koken en eten, bakken, lezen, motorrijden en voetbal. Ik groeide op in het dorpje Zijtaart in Noord-Brabant. Via de middelbare school in Veghel en de Radboud Universiteit in Nijmegen kwam ik in 2007 bij Defensie terecht."

Hoe zag je defensieloopbaan er in vogelvlucht uit?
"Het grootste gedeelte van mijn tijd bij Defensie bracht ik door binnen de Luchtdoelartillerie. Ik heb functies vervuld van pelotonscommandant en brigadestaven tot stafofficier binnen Staf CLAS. In mijn laatste functie was ik commandant van de CBRN Respons Eenheid in Vught."

Hoe bekend was je met de AFMP, voordat je voorzitter werd?
"De AFMP is mij uiteraard niet vreemd. Ik was betrokken bij AFMP Jong en actief als kaderlid binnen de sector Landmacht. Sinds oktober 2019 maak ik deel uit van het algemeen bestuur van de AFMP. Door deze ervaring weet ik wat er speelt binnen de vereniging en ben ik geen vreemde voor de medewerkers en de leden. Ik heb meerdere keren aan acties deelgenomen en weet dus wat het is om op de barricaden te staan."

Wat is volgens jou de grootste meerwaarde van de AFMP?
"Als lid van het algemeen bestuur maakte ik van dichtbij mee hoe we ons met hart en ziel inzetten voor de leden van de AFMP. De vereniging zit op dit moment in een transitie. We werken hard aan onze positionering en denken na over de vraag hoe we de belangen van onze leden het beste kunnen blijven behartigen in de toekomst. Ik geloof in de AFMP en het belang dat we hebben voor onze leden. Zowel collectief als individueel geven onze professionals iedere dag alles voor hen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de beste dagen van onze bond nog voor ons liggen.”

Welke weg heb je bewandeld om voorzitter te worden?
"Toen de functie van voorzitter van de AFMP beschikbaar kwam, ben ik enthousiast gaan solliciteren. Na verschillende rondes kwam ik als geschikte kandidaat uit de bus. Nadat ik tijdens de Buitengewone Bondsvergadering van de AFMP op 31 maart met algemene stemmen ben verkozen tot nieuwe AFMP-voorzitter, treed ik nu met trots naar buiten als het boegbeeld van onze leden. Samen met het bestuur en het kader ga ik werken aan een mooie toekomst voor onze prachtige vereniging." 

Meer over:
Vereniging