19 mei 2015

Onzinnige gevolgen van versnelde verhoging AOW-leeftijd

De FNV heeft de afgelopen weken reacties verzameld van mensen die door de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd een extra AOW-gat krijgen. Dit omdat de Eerste Kamer zich nog zou buigen over het wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma om die AOW-leeftijd versneld te verhogen. Ruim 400 mensen lieten de FNV weten hoe groot hun AOW-gat is en wat deze onzinnige maatregel voor hun financiële situatie betekent. UPDATE: het wetsvoorstel is 2 juni aangenomen door de Eerste Kamer.

“Die verhalen laten zien hoe onzinnig en schadelijk deze maatregel is”, zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. “Deze mensen hebben jarenlang keihard gewerkt, en gespaard om te genieten van hun oude dag. Nu blijkt dat door deze maatregelen niet te kunnen en ik begrijp dat dat onverteerbaar is. Bijvoorbeeld voor politieagenten en militairen die eerder verplicht met pensioen zijn gegaan. Zij mochten dus niet doorwerken en worden hierdoor nu met inkomensverliezen van duizenden euro’s geconfronteerd.”

Opvallend aan de reacties is dat van de ruim 400 mensen die gereageerd hebben, 40 procent aangeeft niet te weten of zij voor de overbruggingsregeling in aanmerking komen. 90 procent zegt zich niet tijdig te hebben kunnen voorbereiden op deze wet, een gelijk aantal zegt onvoldoende geïnformeerd te zijn door de overheid (SVB). De FNV hoopt dat de Eerste Kamerleden inzien dat deze versnelde verhoging in een tijd van hoge werkloosheid geen enkel nut heeft en daarnaast tienduizenden mensen opzadelt met een extra AOW-gat.

Enkele reacties over de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd:
(voor alle reacties en de brief van de drie vakcentrales FNV, CNV en VCP aan de Eerste Kamer; zie de bijlagen onderaan dit artikel):

“Ik verwacht problemen om dat ik een AOW gat heb van 18 maanden. 18 maanden maal €1000,00 reken maar uit Ik heb Defensie verzocht om langer te mogen werken maar dit is afgewezen, dus de wil was er wel om langer te werken maar het mocht niet. Ik voel me dan ook slachtoffer van dit regeringsbeleid.”

“Steeds ben ik eenverdiener geweest. Mijn echtgenote thuis voor onze 4 kinderen. Zij hebben kunnen studeren wat zij wilden en zijn zonder schulden uit huis gegaan. Nooit hebben we een beroep op sociale voorzieningen hoeven doen. Af en toe was het krap, maar wel te doen. De kinderen zijn op hun plek, nu tijd voor ons zelf. Pensioen vanaf 60 was ons vooruitzicht, nog wat krapper als eerst, maar we zouden dat wel gaan doen. Niet alleen pensioen ging achteruit, maar de grootste klap is de AOW. Voor mij 20 maanden later, voor mijn echtgenote 12 maanden. Samen 32 maanden, keer netto ca. 700 euro = ca. 22.400 euro minder !!! Dat gaat niet zo, en ondanks 45 werkzame jaren moet ik toch nog even verder.”

“Ik heb nu al een AOW gat van 7 maanden, bij het doorgaan van de laatste regeringsplannen wordt het dan een gat van wel 9! maanden. Dit gaat mij circa 7500 of circa 10000 euro netto kosten!! Ik ben met prepensioen gegaan in september 2012 toen de regeling nog niet van kracht was. M.i.v. sept. 2012 is er voor mij een nieuwe werknemer aangenomen. Mijn man, geb. 02-01-1951, is ook met prepensioen gegaan in sept. 2012. Zijn AOW gat bedraagt 5 of 6 maanden. Dit gaat hem of ruim 6000 euro of 7500 euro kosten netto. Dit betekent een inkomstenderving van circa 13.500. tot zelfs circa 17.500 euro netto!!! Wij komen niet in aanmerking voor de compensatieregeling.”

Download 'Commentaar fnv fnv en vip op wetsvoorstel'

Download 'Reacties versnelling verhoging AOW-leeftijd'