11 januari 2024

'De AFMP biedt een optimale begeleiding’

Chaïm Benistant (36), reservist bij de Koninklijke Luchtmacht op Vliegbasis Eindhoven, is sinds 2005 AFMP-lid. In een interview vertelt hij over de uitdagingen in zijn defensieloopbaan, waarbij onze bond hem uit de brand hielp.

Wanneer schakelde je onze hulp voor het eerst in? 
In 2005 nam ik als brandweerman bij de Koninklijke Luchtmacht op Vliegbasis Eindhoven met vragen contact op met de AFMP. Hierop kreeg ik direct antwoord. Ik klopte in 2009 opnieuw bij de AFMP aan, nadat ik als eerste de kwestie ter sprake had gebracht dat Defensie een onterecht onderscheid maakte bij de tegemoetkomingen voor de reiskosten van collega’s met een eigen huishouden en collega’s die nog thuiswoonden. Ik diende hierover een rekest in. Collega’s met een eigen huishouden ontvingen meer aan vergoedingen dan collega’s zoals ik die nog thuiswoonden. Ik woonde bij mijn ouders op een bovenverdieping met eigen entree en voorzieningen. AFMP-juriste Cindy van Kins pakte de zaak namens mij en een grote groep collega’s op. De AFMP begeleidde ons van A tot Z bij deze zaak, die we na een lange juridische strijd in 2014 wonnen. De Centrale Raad van Beroep oordeelde dat Defensie niet langer onderscheid mocht maken tussen wel en geen eigen huishouding. Hierna had ik een zeer goed gevoel bij mijn AFMP-lidmaatschap.

Klopte je al vaak bij de AFMP aan voor hulp?
Jazeker, ik heb nog altijd regelmatig contact met Ron Segers, sectorhoofd Luchtmacht van de AFMP. Ik kan alleen maar lof uitspreken over de manier waar hij antwoord geeft op al mijn vragen en probeert mee te denken over oplossingen voor moeilijkheden. Zelfs toen ik hem tijdens zijn vakantie een appje met een vraag stuurde, kreeg ik hierop antwoord. Namens een groep van zo’n 80 militaire brandweercollega’s op Vliegbasis Eindhoven treed ik regelmatig op als een soort verlengstuk richting de AFMP. Hun vragen leg ik bij Ron neer. Recent hadden zij nog vragen over de afspraken die de bonden met Defensie maakten over de vaste aanstellingen voor manschappen. Hierop kreeg ik snel goede antwoorden.

Wat is de meerwaarde van je lidmaatschap?
De snelheid, openheid en toegankelijkheid waarmee individuele en collectieve problemen van mij en andere bij de bond aangesloten collega’s worden opgelost, zijn naar mijn mening het grootste pluspunt van het AFMP-lidmaatschap. En ook bij grotere zaken, waarbij je als individu niet zoveel hebt in te brengen, kan de AFMP je een optimale begeleiding bieden.

Dit interview is gepubliceerd op de achterpagina van de op 27 december jl. verschenen editie van ons ledenmagazine OpLinie. De complete uitgave kun je ook lezen via onze website of ledenapp.