17 februari 2014

Patriot missie in Turkije AFMP-voorzitter op bezoek in Turkije

Vrijdag 20 september 2013 bezocht AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels met een deel van de defensietop en de andere vakbondsvoorzitters de Patriot-eenheid in Turkije, waar vrouwen én mannen van Defensie op missie zijn in de directe omgeving van Andana. Het bezoek was erg nuttig en de moeite meer dan waard.

Kolonel Peter Koning heeft momenteel de bezielende leiding over de eenheid van pakweg 250 militairen. Mensen die allemaal hard werken om de veiligheid van de bijna twee miljoen inwoners van Andana, een grote stad vlakbij de Syrische grens, en tweehonderd duizend Syrische vluchtelingen te waarborgen. En dat lukt ze, ondanks een krappe bezetting, tot nu toe uitstekend.Onder omstandigheden die lang niet altijd makkelijk zijn. Het is er bijvoorbeeld erg warm, de luchtvochtigheid is hoog, men blijft verplicht op de basis en men moet altijd paraat staan. Ik trof bij alle onderdelen enthousiaste en gemotiveerde mensen aan. Naast uitleg over hoe alles op de basis functioneert, kreeg ik volop de gelegenheid om met het personeel in gesprek te gaan.

Wat houdt de mensen bezig?
Ook in Turkije heeft het personeel op Prinsjesdag de berichten over de bezuinigingen op Defensie ontvangen. Onze nieuwsbrief ging ook al rond. Menigeen maakt zich óók zorgen over haar of zijn toekomst. Het personeel geeft aan het lastig te vinden om op grote afstand te solliciteren. Sommigen was het, via de telefoon of Skype, gelukkig al gelukt om een nieuwe functie binnen Defensie te bemachtigen. Dit blijft een punt van zorg, bij elke missie komt dit ‘pijnpunt’ naar voren. En ook al ben je op missie, dan verdien je wat de AFMP betreft nét zo goed een gelijke kans op een nieuwe functie als ieder ander.

Hoewel de bezetting krap is, slaat de verveling soms toe. Er wordt er alles aan gedaan om dit te voorkomen. Een enthousiast groepje mensen organiseert regelmatig activiteiten in een zelfgebouwd Holland House. Ook kan het personeel gebruik maken van de faciliteiten op de Amerikaanse basis. Mooi is het om te zien hoe met zeer beperkte middelen getracht wordt gezelligheid te creëren. Met oude pallets, netten, hout, oude matrassen en een lik verf blijk je een heel end te kunnen komen. Gezelligheid maak je immers samen en schept een hechte band. Dat heb ik in Turkije echt waargenomen.

En natuurlijk zijn er ook punten van zorg onder het personeel, gaat de missie bijvoorbeeld wel of niet verlengd worden? En hoe staat het met de uitzendvoorwaarden? Is er wel voldoende gespecialiseerd personeel voor handen? Zaken die we als bonden op korte termijn gaan bespreken met de werkgever. Dank aan alle mensen voor de openhartige gesprekken en de input die jullie leverden.

Veilige thuiskomst
Een deel van het personeel gaat binnenkort via Kreta weer huiswaarts, en verlangt er naar om het thuisfront weer te omarmen. Ik wens jullie een behouden thuisreis. Nog even de laatste loodjes!En de ‘achterblijvers’, voor wie de missie er nog niet op zit, veel werkplezier en een veilige situatie toegewenst. Want al hopen jullie misschien op iets meer ‘dynamiek’ in je werk, het feit dat jullie voor pakweg 2,2 miljoen mensen de veiligheid waarborgen is al fantastisch. Defensie en alle Nederlanders burgers mogen trots op jullie zijn! Ik ben dat in ieder geval wel.

Meer over:
BVJ