7 maart 2014

Reiskostenvergoeding hangt niet af van boterbriefje

Wil je in aanmerking komen voor de hogere vergoeding voor woon-werkverkeer bij een eigen huishouden? Dan hoef je niet getrouwd te zijn of een (bij het ABP) geregistreerde partner te hebben. Met deze uitspraak stelde de Rechtbank Den Haag op 6 maart een AFMP-lid in het gelijk.

We hebben de rechtszaak aangespannen namens een AFMP-lid die eind december 2012 ging samenwonen met zijn geliefde. Defensie meende echter dat hij pas vanaf 8 mei 2013 recht had op de door hem aangevraagde hogere vergoeding woon-werkverkeer, omdat volgens de werkgever toen pas sprake was van een eigen huishouding. Het stel was namelijk vanaf die datum als partners geregistreerd bij het ABP. Maar volgens de rechter wordt zelfstandige woonruimte bepaald door de eigenschappen van de woning en niet door de wijze waarop of door hoeveel personen die woonruimte bewoond wordt.

Volgens de rechter kan een woonruimte als zelfstandig worden gezien als er een ‘eigen toegangsdeur is, een eigen woon(slaap)kamer, eigen keuken met aanrecht, aan- en afvoer van water en een aansluitpunt voor een kooktoestel en een eigen toilet met waterspoeling’.

Defensie wordt opgedragen een nieuw besluit te nemen, maar kan nog wel in hoger beroep tegen deze uitspraak.

Meer over:
C&R
WGAFR