6 februari 2015

Sneller verhogen AOW-leeftijd vergroot werkloosheid

De gemiddelde pensioenleeftijd is in 2014 gestegen naar 64,1 jaar. Dat meldde het CBS op donderdag 6 februari. Als het aan het kabinet ligt, gaat deze leeftijd de komende tijd veel sneller omhoog. Dat pakt voor militairen extra beroerd uit, omdat voor hen het AOW-gat dan nóg groter wordt.

Deze ontwikkeling moet volgens AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels gestopt worden. Zij sluit zich aan bij de reactie van FNV-voorzitter Ton Heerts, die zich als volgt uitsprak over het kabinetsvoornemen. “Momenteel zitten er ruim 600.000 mensen thuis, die dolgraag willen werken. Het is absurd dat het kabinet de AOW-gerechtigde leeftijd vanaf 2016 nóg sneller wil verhogen. Daardoor duurt het alleen maar langer tot werkzoekenden een baan vinden.

De FNV roept het kabinet dan ook met kracht op om van deze plannen af te zien, omdat de timing volstrekt verkeerd is. Het is juist belangrijk dat we de werkloosheid bestrijden, door te investeren en door het werk dat er is eerlijker te verdelen tussen ouderen en jongeren.”

Zware missies
Heerts vervolgt: “De kabinetsplannen pakken voor sommige groepen extra slecht uit. Denk bijvoorbeeld aan defensiepersoneel dat vanwege de zwaarte van het beroep een verplicht leeftijdsontslag kent. Militairen gaan steeds vaker op zware internationale missies, en denk ook aan de medewerkers van de marechaussee die extra worden ingezet. Het kan niet zo zijn dat wij juist deze groepen opzadelen met een steeds groter AOW-gat. Dat getuigt van geen enkel respect.’’