20 maart 2018

Verhuisplannen mariniers moeten in de prullenbak

Het Korps Mariniers heeft te maken met een gigantische leegloop door de verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn al 73 mariniers vertrokken, drie keer zoveel als normaal.

Arjen Rozendal, sectorhoofd Marine van de AFMP, luidde in januari al de noodklok over de onvrede op de werkvloer wat betreft de verhuizing en is blij dat dit nu eindelijk meer aandacht krijgt. Na zijn vele gesprekken met de mariniers werd duidelijk dat zij de verhuizing niet kunnen begrijpen en zich niet gehoord voelen. Dat dit resulteert in deze leegloop is voor Rozendal dan ook geen verrassing. “De conclusie die wij in januari al trokken worden nu onderstreept door de cijfers. Met een gespannen arbeidsmarkt kan dit het begin zijn van een exodus bij het Korps Mariniers. Dit terwijl daar juist al sprake was van een personeelstekort.”

De mariniers voelen zich niet serieus genomen in hun bezwaren. De beoogde kazerne in Vlissingen heeft ernstige beperkingen op het gebied van oefeningen en mogelijkheden. Bovendien spelen er ook zaken in de privésfeer zoals werk voor hun partner, woonsituatie en de onzekerheid over de planning.

Wat Rozendal betreft moet de politiek luisteren naar de mariniers en de verhuisplannen in de prullenbak gooien. “In praktische zin is het verstandiger om in Doorn te blijven en bovendien kan hiermee personeel behouden blijven. Aangezien er bij Defensie al een ernstig personeelstekort is en de vertrekkende mariniers ook niet op korte termijn te vervangen zijn zou personeelsbehoud hoog op de agenda moeten staan.”

Klik hier voor het eerdere artikel van de AFMP over de verhuizing

Lees hier het artikel van de Volkskrant

Bekijk hier het item van RTL over de verhuizing. Vanaf 6:06 tot 8:17.

Bekijk hier het item van RTV Utrecht

Meer over:
BVJ