22 november 2019

'Willekeur voor thuisfront'

Militairen en hun partners zijn overgeleverd aan willekeur als zij om een vrije dag voor hun kinderen op school vragen om hun vader of moeder te kunnen ophalen van de vliegbasis Eindhoven of de Helderse marinehaven. Dit benadrukt AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels vandaag in een artikel in De Telegraaf.

“In 2013 stelde de AFMP al aan de toenmalige minister Hennis van Defensie voor om hier wat aan te doen. Hierna bleef het tot onze frustratie stil”, zo zegt Snels in De Telegraaf. Een grote Kamermeerderheid heeft zich in korte tijd achter het voorstel geschaard om kinderen van militairen bij thuiskomst van hun vader of moeder van een uitzending vrij te geven van school, zo is te lezen in het Telegraaf-artikel. Het voorstel startte met een foto op Twitter van kapitein Mark Brouwer, die als uitwisselingsmarinier verblijft in de Verenigde Staten. Het ging om een foto van hem en zijn zoon die hij na lange afwezigheid op school was komen opzoeken voor de lunch. Hij twitterde dat in de VS kinderen van militairen een dag vrij van school krijgen als hun ouder langer dan een maand van huis is geweest voor een uitzending.

Sympathiek idee
Al snel reageerden VVD-Kamerlid André Bosman en zijn PvdA-collega John Kerstens hierop met de woorden: “Moet kunnen.” Ze beloofden niet alleen Defensie, maar ook het ministerie van Onderwijs aan te spreken. Meteen ging de lijst rond met redenen waarom scholieren verlof kunnen krijgen buiten de vakantie om, zoals een verhuizing, een huwelijk van directe familie, of een door de school aangemerkte ’gewichtige omstandigheid’. Behalve de VVD en PvdA steunen inmiddels ook CDA, D66, ChristenUnie, PVV, GroenLinks, SP, 50Plus en SGP het voorstel. Defensie noemt het door de AFMP volop gesteunde idee ’sympathiek’.