12 juni 2020

Blogs

Lees hier de blogs van AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels en Paul Engelbertink, sectorhoofd Postactieven van de AFMP.

18 september 2020 - Blog Paul Engelbertink

Beste collega's

We hebben met z’n allen nog even kunnen genieten van een mooie nazomer. Een flink aantal dagen was het erg lekker weer. Ik ben bang dat we een achttal maanden moeten wachten op de volgende warme periode.

Ik verzorgde afgelopen woensdag als sectorhoofd Postactieven van de AFMP het allereerste live-webinar UGM voor zowel AFMP- als MARVER-leden. Met ruim 50 toehoorders kan ik wel stellen dat het webinar qua belangstelling een succes was. Bovendien is het organisatorisch goed verlopen. Tijdens de voorlichting konden deelnemers openbaar en privé met elkaar chatten en van deze mogelijkheid is veelvuldig gebruikgemaakt. Na afloop was ik nog druk doende met het beantwoorden van alle persoonlijke vragen. Op dit moment bereid ik me voor op de pensioenvoorlichting van 23 september 2020. Ook deze voorlichting vindt plaats in de vorm van een live webinar. Inmiddels staat de teller al op meer dan 50 toehoorders.

Hoogstwaarschijnlijk hebben jullie al gehoord of gelezen dat de PA-bijeenkomsten in het hele land wederom zijn geannuleerd vanwege het coronavirus. We betreuren dit besluit, maar het is helaas niet anders. Deze annulering is ook frustrerend voor onze ledenadministratie, die al veel werk in de voorbereidingen had gestoken.
Ondertussen ben ik ook al druk doende met de voorbereidingen voor de regiobijeenkomsten in het voorjaar van 2021. Een grove planning is al klaar, maar deze kan ik nog niet met jullie delen. Ik hoop erg dat we elkaar dan wel weer live kunnen ontmoeten.
In deze nieuwsbrief vind je weer een variëteit aan interessante onderwerpen.

Ik wens je veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

4 september 2020 - Blog Anne-Marie Snels

Ik hoop dat iedereen de hitte goed heeft doorstaan. Een aantal weken was het namelijk ‘peentjes zweten’, vooral als je moest werken. Het hitteleed is nu weer geleden en dat maakt het werken een stuk aangenamer. Vanwege het coronavirus zijn de medewerkers van de AFMP nog volop thuis actief. Door datzelfde virus kunnen we helaas ook geen fysieke ledenbijeenkomsten organiseren. Veel bedrijven, waaronder de rijksoverheid, hebben inmiddels ook besloten dat hun werknemers voorlopig nog vanuit huis hun werkzaamheden zullen moeten verrichten.

Dat is niet leuk, maar het is helaas even niet anders. Iedereen hoopt natuurlijk dat er snel een remedie is tegen dit nare coronavirus dat ons allemaal belemmert in ons sociale leven. Iedereen zoekt naar nieuwe manieren om contacten te blijven onderhouden en mensen van nuttige informatie te voorzien. Zo ook de AFMP. Zo organiseert mijn collega Paul Engelbertink, met steun van oud-collega Dik de Jonge, binnenkort digitale voorlichtingsbijeenkomsten voor de defensiecollega’s die met UGM of pensioen gaan.
En voorlopig kun jij als postactief lid iedere twee weken blijven rekenen op deze nieuwsbrief. Natuurlijk vergeten we ondertussen ook onze jubilarissen niet. Via de post sturen we hun een persoonlijke brief met een mooie bos bloemen, de jubileumspeld en de bijbehorende oorkonde. Enkele van onze jubilarissen hebben we hiermee al verblijd.

Ook in deze coronatijd, waarin er, uitzonderingen daargelaten, geen live contact mogelijk is, blijven we elke dag voor onze leden klaarstaan. Heb je vragen? Mail dan met Paul of stuur een e-mail naar: info@afmp.nl.
Het coronavirus heeft veel impact op iedereen, maar laten we er samen voor zorgen dat we dit virus verslaan. COVID-19 zal de AFMP er in elk geval ‘niet onder krijgen’. Blijf allemaal goed op jezelf en de dierbaren om je heen passen, afgesproken? Er komt namelijk een tijd dat we elkaar wél weer live kunnen ontmoeten.

Hartelijke groet,

Anne-Marie Snels
Voorzitter AFMP

21 augustus 2020 - Blog Paul Engelbertink

Beste collega's

Zoals premier Rutte dat deed tijdens de laatste coronapersconferentie, zal ik ook maar direct met de deur in huis vallen: helaas hebben we het besluit moeten nemen om alle regiobijeenkomsten voor onze postactieve leden komend najaar te annuleren. Onze annulering houdt natuurlijk verband met het coronavirus, dat de laatste weken weer steeds meer mensen lijkt te besmetten. Daarom zijn we tot de conclusie gekomen dat we geen enkel (gezondheids)risico willen nemen met jullie als PA-leden, die de meest kwetsbare doelgroep hiervoor vormen.

Het was niet gemakkelijk om dit besluit te nemen, maar jullie gezondheid heeft onze grootste prioriteit. Veel collega’s waren al druk doende met de voorbereidingen op de voorgenomen PA-bijeenkomsten en zagen er erg naar uit om oud-collega’s weer terug te zien. Laten we samen duimen draaien dat de PA-bijeenkomsten in het voorjaar van 2021 wél kunnen doorgaan. Samen met jou hoop ik vurig dat het coronavaccin er binnen afzienbare tijd eindelijk is. Voorlopig is het echter zoals het is.

Voor Noord-Nederland zit de vakantieperiode er ondertussen alweer op. De afgelopen twee weken was het qua buitentemperaturen behoorlijk afzien. Daarnaast werden we waarschijnlijk allemaal wel geconfronteerd met heftige regen- en onweersbuien. Voor iedereen hoop ik dat de overlast beperkt is gebleven. In deze nieuwsbrief tref je even niets aan over het pensioenakkoord. In de volgende nieuwsbriefeditie schotelen we je een nieuw informatief bericht voor rond dit akkoord.

Het is dus de vraag hoe lang de coronacrisis nog gaat duren. Niemand kan hierop een antwoord geven. Ik houd er in elk geval rekening mee dat er dit jaar niets gaat veranderen. Als sectorhoofd Postactieven van de AFMP ben ik volop bezig met de voorbereidingen op de UGM- en Pensioenvoorlichting, die we komende maand vanwege het coronavirus online zullen gaan verzorgen. Ik ga er vanuit dat de voorlichtingen in december ook niet fysiek plaatsvinden, maar online.

In deze nieuwsbrief vind je weer een variëteit aan interessante onderwerpen. Zo informeren we je over het Uniform Pensioenoverzicht, ook wel bekend als het UPO. Ook doen we uit de doeken hoe je thuis in beweging kunt blijven in deze coronatijd, hoe je WhatsApp-fraude kunt voorkomen en hoe je veilig kunt reizen met het openbaar vervoer.

Ik wens je veel leesplezier, geluk én gezondheid toe in deze bijzondere en niet altijd gemakkelijke tijd!

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

10 juli 2020 - Blog Anne-Marie Snels

Beste collega's

Met de vakanties in aantocht hoop je altijd dat het een beetje rustiger wordt op het werk. Hierdoor heb je ook nog even tijd om je mails en je archieven op te ruimen en niet ‘halsoverkop’ op vakantie te gaan. Mooi niet dus, het waren én zijn hectische tijden. Of het nu gaat om de uitwerking van het pensioenakkoord of om de uitwerking van cao-afspraken over het nieuwe bezoldigingsstelsel en de toelagen die wéér op een fiasco uitliepen; beide hielden én houden mij en mijn collega’s druk bezig.

Bij zulke belangrijke afwegingen gaan we niet over één nacht ijs. Terwijl er wordt gewikt en gewogen, blijft het belang van onze leden voorop staan. Over de cao-afspraken is zowel aan de onderhandelingstafel als achter de schermen gesproken en druk uitgeoefend en de Kamercommissie Defensie is ingeschakeld om de druk verder op te voeren. Dit alles leidde helaas niet tot het gewenste resultaat.

Eén ding is nu wel klip en klaar: bij de top van Defensie én de coalitiepartijen CDA, VVD, D66 en ChristenUnie staat het defensiepersoneel niét op 1. Het kan namelijk één keer goed mis lopen bij cao-onderhandelingen en een paar jaar later wellicht nog eens een keer. Defensie vertoont dit gedrag echter nu té stelselmatig om het nog op een vergissing te kunnen laten lijken. De werkgever schendt de cao-afspraken stelselmatig en ons vertrouwen in haar is gedaald tot het vriespunt. Eén van de vervolgstappen die we nu gaan zetten, is een procedure bij de geschillencommissie.

Sinds afgelopen zaterdag hebben we ook te maken met de uitwerking van het pensioenakkoord, nadat het FNV-ledenparlement hier ja tegen zei. Ik begrijp dat dat gemengde gevoelens teweeg brengt, maar laten we nu vooruitkijken en zorgen voor goede regelingen binnen het nieuwe akkoord. De nieuwe pensioenregeling moet er uiterlijk in 2026 staan. Daarbij zullen we rekening houden met de belangen van alle groepen: jongeren, ouderen én postactieven.

We snappen best dat mensen zich zorgen maken over het feit dat we het oude stelsel nu loslaten. Maar we zetten niet alle goede zaken uit het huidige pensioenstelsel overboord. De waardevolle uitgangspunten van het huidige pensioenstelsel blijven behouden. We blijven bijvoorbeeld samen sparen voor het pensioen, blijven samen beleggen maar blijven ook de risico’s samen delen die aan het beleggen van ons geld kleven. Daarmee kunnen pech-en-gelukgeneraties worden voorkomen.

De AFMP begrijpt uw gevoel, maar dit JA biedt iedereen een beter perspectief op een goed pensioen dan in het oude stelsel. Verderop in deze nieuwsbrief staat (opnieuw) een aantal vragen en antwoorden over het pensioenakkoord, lees die vooral. Meer info vind je op onze website.

Dit is de laatste nieuwsbrief postactieven voordat we het zomerreces ingaan. Ook wij zijn namelijk aan vakantie toe na deze intensieve periode, waarin we allemaal ook nog eens te maken hadden met het coronavirus. Vanaf vrijdag 21 augustus belandt deze nieuwsbrief weer elke twee weken in je mailbox.

Ik wens je een mooie zomer toe en blijf ondertussen goed op jezelf passen!

Hartelijke groet,

Anne-Marie Snels
Voorzitter AFMP

26 juni 2020 - Blog Paule Engelbertink

Beste collega's

In mijn vorige voorwoord schreef ik dat COVID-19 ook gevolgen heeft voor de sector postactieven van de AFMP. Denk hierbij onder andere aan de UGM- en Pensioenvoorlichting en de PA-regiobijeenkomsten. Woensdag hebben jullie waarschijnlijk op het nieuws gehoord dat de coronamaatregelen niet alleen verder zijn versoepeld, maar ook vereenvoudigd. Dat is natuurlijk een prettig idee met de vakantieperiode in aantocht. Laten we hopen dat het goed blijft gaan, zodat wij in het najaar de regiobijeenkomsten niet hoeven te annuleren.

Nu ik het toch over de vakantieperiode heb, kan ik jullie mededelen dat er in de periode vanaf vrijdag 20 juli tot en met 20 augustus even geen nieuwsbrief postactieven zal verschijnen. De eerste editie na onze zomerbreak ontvang je op vrijdag 21 augustus.
Nieuwsbrief Postactieven? Inderdaad, vanaf nu gaat deze nieuwsbrief door het leven als Nieuwsbrief Postactieven in plaats van als Nieuwsbrief Senioren. Naar onze overtuiging dekt deze nieuwe naam beter de lading. Niet alle postactieven zijn immers senioren.

Ook wil ik jullie er op attenderen dat de FNV op dinsdag 30 juni 2020 om 20.00 uur een landelijk webinar zal verzorgen over het nieuwe pensioencontract. Voor dit webinar kan iedereen zich inschrijven. Ik raad je echt aan dit webinar te volgen. Via deze link kun je je hiervoor registreren. Je krijgt na jouw registratie, waarbij jouw privacy is gewaarborgd, een mail met een hyperlink. Tijdens het webinar kun je via de chat vragen stellen.

In deze nieuwsbrief staan wederom een paar actuele onderwerpen. Wil je dat een specifiek onderwerp in deze nieuwsbrief wordt behandeld? Stuur dan een e-mail naar postactieven@afmp.nl.

Ik hoop dat we samen in staat blijven om alle RIVM-adviezen netjes te blijven opvolgen. Houd je aan de richtlijnen en neem je verantwoordelijkheid. Wees lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk is. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf gezond!

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

12 juni 2020 - Blog Anne-Marie Snels

Beste mensen

De PA-bijeenkomsten die na de zomer plaatsvinden zijn gepland, maar kunnen ze ook doorgaan? Dat gaan we bezien. In de OpLinie die zaterdag 20 juni op je deurmat valt, lees je hierover meer, inclusief de data en de locaties die we gepland hebben.

De vraag blijft wel of het coronavirus niet opnieuw roet in het eten gaat gooien. Ik hoop van niet. Natuurlijk blijven wij als bond de situatie rond dit virus nauwlettend in de gaten houden. Wij volgen hierbij nog steeds alle instructies en adviezen van het RIVM. Wij weten dat jullie de PA-bijeenkomsten erg op prijs stellen. Maar volgens het RIVM vormen julllie juist de doelgroep die de meeste besmettingsrisico’s loopt. En uiteraard willen wij jullie niet aan onnodige risico’s blootstellen. Daarom blijven wij uitermate voorzichtig. Houd deze nieuwsbrief senioren en onze website dus goed in de gaten of de PA-bijeenkomsten daadwerkelijk doorgaan. En fingers crossed dat dit wél het geval is.

Veel postactieve leden zouden inmiddels op vakantie zijn of binnenkort gaan. Want als je gaat, dan doe je dat meestal niet in het hoogseizoen. Maar ook dat blijft spannend. Ik vind het een weinig aantrekkelijk idee om mogelijk in quarantaine te moeten als je in bepaalde landen aan komt, restaurants gesloten te vinden of in een vliegtuig te stappen. Gelukkig is er een mooie zomer in aantocht en kent Nederland ook nog genoeg mooie vakantieplekken. En ‘rundum hause’ heeft ook zo zijn voordelen, al kan ik me voorstellen dat je na zo’n lange coronaperiode óók wel eens wat anders wilt.

Weet je waar ik eigenlijk het meest naar verlang? Je familie, je (klein)kinderen, iedereen die je lief is weer eens een knuffel kunnen geven. Wanneer zou dat weer mogen? Want dat verlangen heb ik vast niet alleen. Dat is wat mij betreft véél meer waard dan een onzekere vakantie in het buitenland.

Hartelijke en zonnige groet,

Anne-Marie Snels
Voorzitter AFMP

29 mei 2020: Blog Paul Engelbertink

Beste collega's

In mijn vorige voorwoord van deze nieuwsbrief senioren schreef ik dat Nederland steeds meer grip krijgt op COVID-19. De basisscholen zijn inmiddels voor 50% geopend en binnenkort weer volledig. En ook het voortgezet onderwijs komt weer op gang, binnenkort gevolgd door het hoger onderwijs.

De reguliere zorg krijgt eveneens een ‘doorstart’. Dit zal voor iedereen even wennen zijn. De reguliere zorg zal in elk geval vaker terugvallen op ‘coronaproof’ middelen, zoals videobellen of het houden van telefonische consulten. Voor de ouderen onder ons vormt de omgang met deze moderne digitale middelen een hele uitdaging. Nieuwe techniek levert namelijk niet alleen meerwaarde, maar vraagt ook steeds meer behendigheid van ons als consument. En niet iedereen is nou eenmaal even handig op dit gebied.

Eenzaamheid blijft ondertussen een schrijnend probleem onder met name kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen. Daarom las ik met plezier het nieuws dat 25 verpleeghuizen met een proef zijn gestart om één vaste bezoeker toe te laten. Hopelijk wordt deze test een succes en krijgt deze snel navolging.

Ook voor onze sector Postactieven heeft de coronacrisis grote gevolgen. Zoals eerder gemeld zijn de Pensioen- en UGM-voorlichting van de maand mei geannuleerd. Voor september staan beide voorlichtingen vooralsnog opnieuw op de rol. Het is echter onzeker of deze dan wel doorgang kunnen vinden. Daarom ben ik nu druk doende met voorbereidingen om zowel de Pensioen- als de UGM-voorlichting straks online te kunnen verzorgen. De afdeling communicatie van de AFMP biedt mij hierbij de nodige ondersteuning. Zodra de voorlichtingen digitaal definitief vorm hebben gekregen, maken we dit bekend via onze website, onze ledenapp en deze digitale nieuwsbrief. Beide doelgroepen van de voorlichtingsbijeenkomsten krijgen bovendien persoonlijke informatie hierover.

In deze nieuwsbrief senioren staan wederom enkele interessante actuele onderwerpen. Zie je een specifiek onderwerp graag belicht in de nieuwsbrief? Stuur dan een e-mail met jouw suggestie naar: senioren@afmp.nl. Ik hoop dat we samen alle RIVM-adviezen netjes blijven opvolgen. Dat is volgens mij het enige wat we op dit moment kunnen doen. Houd je dan ook aan de richtlijnen. Wees lief voor elkaar en help elkaar daar waar het mogelijk is. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf gezond!

PS: Ik ben blij dat de kappers weer mogen knippen. Mijn kapsel ziet er gelukkig weer fatsoenlijk uit.

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

15 MEI 2020: Blog Anne-Marie Snels

Beste collega's

Misschien heb je het al gezien? ‘Achter de schermen’ is druk gewerkt om onze website nóg beter te maken. Dus presenteren we nu trots onze nieuwe pagina’s voor postactieven: www.afmp.nl/senioren. Hier vind je al het voor jou belangrijke nieuws uit alle nieuwsbrieven die je inmiddels ontvangen hebt in één oogopslag. Makkelijker kunnen we het niet voor je maken, om maar eens een bekende slogan te gebruiken.

4 en 5 mei liggen al weer even achter ons. Het zijn voor jou vast ook bijzondere dagen. En wat was het bijzonder deze keer. Eigenlijk zou ik op 4 mei bij de landelijke herdenking in de Nieuwe Kerk en op de Dam zijn. Maar net als iedereen zat ik nu thuis te kijken. Wat was het indrukwekkend: dat lege plein, de taptoe van de trompettist die nóg indringender klonk dan anders, plus een formidabele speech van de koning die je hier nog eens kunt teruglezen. Ondanks corona was dit een 4 mei om niet snel te vergeten.

Ik hoop dat je nog gezond bent en dat dit ook voor al die lieve mensen in jouw omgeving geldt. Ik hoop dat je je niet ál te eenzaam voelt. Dat je bijvoorbeeld kunt beeldbellen met je familie. En misschien komt een enkel familielid al bij je op bezoek? Mocht je toch behoefte hebben aan een luisterend oor, dan lees je verderop in deze nieuwsbrief weer een mooie tip.

Misschien heb jij wel dierbaren verloren. Dan wens ik je heel veel sterkte toe. Rouwen in coronatijd is nog veel zwaarder dan anders. Geen afscheid kunnen nemen, geen knuffels, geen arm om je heen of een schouder om op uit te huilen en een uitvaart die je je heel anders had voorgesteld. Heb je hulp nodig? Kijk dan eens op deze website. Tot 1 juli is deze dienstverlening gratis.

Wij blijven aan jullie denken in deze moeilijke tijd. Blijf gezond, zorg goed voor jezelf én elkaar.

Hartelijke groet,

Anne-Marie Snels
Voorzitter AFMP

30 APRIL 2020: Blog Paul Engelbertink

Beste collega's

Het lijkt er echt op dat wij in Nederland grip hebben op het coronavirus. De getallen zien er al ruim twee weken steeds gunstiger uit. Langzaamaan begint de reguliere zorg ook weer op gang te komen. Veel mensen hebben angst om naar de dokter of naar het ziekenhuis te gaan vanwege besmettingsgevaar. Spoedoperaties gingen overigens ondertussen gewoon door.

Eenzaamheid is voor heel veel mensen een groeiend probleem aan het worden. We kunnen er maar moeilijk aan wennen dat we niet meer simpelweg de dagelijkse dingen kunnen doen. Een toenemend aantal mensen gaat hierdoor helaas steeds losser om met de richtlijnen van het RIVM.

Persoonlijk zie ik een aantal dingen veranderen en dan heb ik het over de reguliere zorg. Zoals ik al eerder schreef, werkt mijn vrouw in een ziekenhuis. Daar wordt de zorgketen weer voorzichtig opgestart. Het openstellen van een OK is niet zo’n ‘groot’ probleem. Iemand die wordt geopereerd, vervolgens moet revalideren, dient natuurlijk wel ergens terecht te kunnen. Die hele wederopbouw van de zorgketen vergt veel voorbereiding en dus tijd.

Op 21 april verlengde het kabinet een aantal maatregelen tot 20 mei. Tandartsen mogen weer hun praktijk openen voor reguliere zorg. Na de meivakantie gaan de basisscholen weer beperkt open, maar onder meer bijeenkomsten zijn nog steeds niet toegestaan. Niet naar de kapper kunnen, is ook een probleem voor mij. Ik heb bijna mijn jaren tachtig-kapsel terug! In deze nieuwsbrief senioren staan wederom een paar actuele onderwerpen. Zie je een specifiek onderwerp graag terugkomen in deze nieuwsbrief? Stuur ons dan een e-mail via: senioren@afmp.nl.

Ik hoop dat we samen de bereidheid blijven houden om alle veiligheidsadviezen op te volgen. Dat is volgens mij het enige wat we op dit moment kunnen doen. Houd je aan de richtlijnen. Wees lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf gezond!

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

17 APRIL 2020 - Blog Paul Engelbertink

Beste collega's

Het lijkt er op dat wij in Nederland grip krijgen op het coronavirus. De getallen zien er voorzichtig positiever uit. Onze ouderen hebben al veel grote klappen te verwerken gehad en dat zal de komende tijd triest genoeg niet veel anders zijn. Zij blijven grotendeels verstoken van de buitenwereld. Zo mogen zij vaak geen familieleden, vrienden of kennissen zien. Dit is heel erg vervelend en zwaar. Eenzaamheid komt hierbij menig maal om de hoek kijken. Een telefoontje of kaartje van iemand uit hun omgeving is dan ook een prettige en welkome afleiding.

Alle AFMP-medewerkers werken nog steeds vanuit huis om jou ook in deze coronatijd een optimale dienstverlening te kunnen bieden. Ik denk dat dit nog wel een tijdje zal duren. De regering komt op dinsdag 21 april waarschijnlijk met nieuwe coronarichtlijnen. Naar mijn mening heeft de regering het tot nog toe goed gedaan. Ik ben nieuwsgierig naar deze nieuwe, ongetwijfeld weer weloverwogen doorgevoerde richtlijnen.

Persoonlijk beginnen mijn vrouw en ik onze kleindochter steeds meer te missen. Helaas hebben we de afgelopen tijd al het nodige uit haar jonge leventje gemist. Ze kan al zelfstandig zitten en begint een beetje eenkennig te worden. Ik kan niet wachten totdat wij haar weer live kunnen zien en knuffelen en ben benieuwd hoe zij zal reageren. Kent ze ons dan nog? Ik besef dat mijn vrouw en ik niet de enigen zijn die in deze moeilijke situatie verkeren, maar het is en blijft heel lastig.

In deze nieuwsbrief senioren staan wederom een paar actuele onderwerpen. Zie je een specifiek onderwerp graag een keer in deze nieuwsbrief terug? Stuur dan een e-mail naar: senioren@afmp.nl. Ik hoop dat we samen in staat blijven om alle RIVM-richtlijnen netjes te blijven opvolgen. Dat is volgens mij het enige wat we nu kunnen doen. Houd je er daarom aan. Lees vooral ook het coronagerelateerd nieuws van de AFMP via www.afmp.nl/coronavirus.

Wees ondertussen lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf gezond!

Hartelijke groet,
Paul Engelbertink

3 APRIL 2020 - Blog Paul Engelbertink

Beste collega's


Afgelopen dinsdag - 31 maart - zijn de maatregelen met drie weken verlengd. Dit heeft voor iedereen natuurlijk een gigantische impact. We blijven beperkt in onze bewegingsvrijheid. Binnen de AFMP wordt ook maximaal thuis gewerkt. Uiteraard gaat dagelijks wel een collega naar Utrecht om zorg te dragen voor zowel de in- als uitgaande post.

Mijn vrouw werkt in een ziekenhuis op de poli Pre Operatieve Screening (POS). Deze poli is nu tijdelijk gesloten. Nu wordt ze ingezet op de afdeling waar COVID-19-patiënten verpleegd worden. Spannend voor haar, maar ook voor mij. Onze kleindochter van 8 maanden hebben we al sinds de uitbraak niet meer gezien. De angst om haar en anderen te besmetten, is aanwezig en dat willen wij natuurlijk voorkomen.

Vorige week had ik nog contact met een lid van wie de echtgenoot woonachtig is in een verzorgingstehuis. Zij mag al ruim drie weken niet naar haar man. Dat is voor haar en haar man erg moeilijk. Zo heeft iedereen zijn eigen verhaal en beperkingen. Laten we in deze moeilijke tijden nog meer begrip voor elkaar tonen. In deze nieuwsbrief senioren hebben we wederom een paar actuele onderwerpen gezet. Zou je het op prijs stellen als een specifiek onderwerp in deze nieuwsbrief wordt behandeld? Laat ons dit dan weten via het e-mailadres: senioren@afmp.nl.

Ik hoop dat we samen in staat blijven om alle RIVM-richtlijnen netjes te blijven opvolgen. Dat is volgens mij het enige wat we op dit moment kunnen doen. Houd je dus aan de richtlijnen. Wees aardig voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf gezond!

Hartelijke groet,
Paul Engelbertink

MAART 2020 (2): Blog Anne-Marie Snels

Beste collega's

Bliezen wij ruim 2 weken geleden al onze PA-bijeenkomsten al af vanwege het coronavirus omdat we geen risico’s wilden nemen, ligt nu bijna het hele land ‘plat’ vanwege datzelfde nare virus. Een scenario dat mogelijk was, maar nu het werkelijkheid wordt tóch hard aankomt bij iedereen.

Om mezelf maar als voorbeeld te stellen, ik werk nu ook thuis, net als alle andere collega’s. We hebben ons werk zó ingericht dat we onze leden goed kunnen blijven bedienen. En het werkt. Nu maar hopen dat alle netwerken en telefooncentrales in het land dit aankunnen! Want bij heel veel bedrijven wordt nu thuisgewerkt.

Ook privé heeft dit coronavirus veel gevolgen. Om mezelf opnieuw als voorbeeld te stellen; mijn oude moedertje woont sinds kort in een verzorgingstehuis. Dat zit inmiddels ‘potdicht’, bezoekers mogen er niet meer in. Dat vind ik ontzettend moeilijk, mijn moeder niet meer mogen zien. Maar er is geen andere keus. Iedereen heeft daarmee te maken, jij waarschijnlijk ook. Bellen met mijn moeder kan ook niet meer, dus stuur ik nu met de family maar een heleboel kaartjes. Ook een idee voor jou? En als je de deur niet meer uit kunt, dat kan ook digitaal, Google maar eens op ‘digitaal kaartje sturen’.

Ook met en bij Defensie zijn tal van afspraken gemaakt, we experimenteren nu met diverse vormen van telefonische vergaderingen om toch enige voortgang te boeken in het overleg. Want ook hier geldt: zo min mogelijk lijfelijk contact. Dat is des te belangrijker, omdat Defensiepersoneel natuurlijk ook paraat staat om bijstand te bieden en gezond moet blijven.

Ik heb trouwens diep respect voor alle hulpverleners, en niet in de laatste plaats het personeel in de zorg dat op dit moment topprestaties leverIk hoop dat we samen in staat zijn om het hoofd koel te houden en de adviezen gewoon op te volgen, Dat is volgens mij het enige wat we nu kunnen doen. En daarnaast aardig en begripvol zijn voor elkaar en waar nodig elkaar helpen. Stuur eens vaker een kaartje, bel wat meer, soms zit het in de kleine dingen. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf gezond!

Hartelijke groet,
Anne-Marie Snels

MAART 2020 (1): Blog Paul Engelbertink

Beste collega’s

Mijn eerste twee maanden als sectorhoofd Postactieven zitten er op. De wijze waarop mijn voorganger Dik de Jonge mij heeft ingewerkt was fantastisch. Dik liet mij alle facetten zien. Hoe lopen de hazen en wie moet je wanneer aanspreken?

Wat heb ik de afgelopen twee maanden zoal gedaan?
Ik leidde mijn eerste kaderberaad als voorzitter. Als voorzitter luister ik naar wat de kaderleden te vertellen hebben. Het kaderberaad bestaat uit gekozen kaderraadsleden, groepshoofden en contactpersonen van alle regio’s. Ook woonde ik mijn eerste sectorenberaad (SB) bij. Het SB is een informeel forum tussen het Algemeen Bestuur en het kader. Het is bedoeld om ze te informeren en te adviseren en om te communiceren over alle zaken die de doelstellingen van de vereniging aangaan. De afgelopen maand heb ik samen met Dik en John van Wanrooij de UGM- en de Pensioenvoorlichting mogen geven.

Wat gaan we de komende maanden doen?
Allereerst zijn wij druk bezig met alle voorbereidingen voor de regiobijeenkomsten. Vanwege het coronavirus hebben wij besloten alle PA-bijeenkomsten voorlopig niét te laten doorgaan. Lees vooral het artikel in deze nieuwsbrief daarover. Daarnaast ga ik samen met Defensie, ABP en de andere bonden mee met informatiesessies om het Defensiepersoneel voor te lichten over het nieuwe middelloonpensioenstelsel. Dit zal gebeuren tussen half april en half juni, als de ontwikkelingen rond het coronavirus dit tenminste toelaten. We zijn nog aan het nadenken hoe we dit voor de postactieven gaan doen.

Hartelijke groet,
Paul Engelbertink

FEBRUARI 2020: Blog Anne-Marie Snels

Beste collega’s

Voerden we enkele jaren terug nog discussie binnen de bond over mailings en het gebruik van social media voor postactieven; de wereld blijkt nu in rap tempo veranderd. Dat lees je in deze nieuwsbrief, maar dat zijn ook onze ervaringen.

Postactieven zijn tegenwoordig volop actief op Facebook, volgen onze website én zeker driekwart van de postactieve leden krijgt deze digitale nieuwsbrief in zijn of haar mailbox. Van andere leden die postactief zijn, hebben we jammer genoeg nog geen e-mailadres. Jij kunt ons echter helpen om nog meer e-mailadressen te verzamelen door aan je oud-collega’s te vertellen dat ze hierdoor mogelijk belangrijke en interessante informatie missen.

Wist je trouwens dat we ook een gratis ledenapp met boeiende content hebben? Klik hier om deze te downloaden via iOS en hier als je een Android-apparaat hebt. Al eerder vroegen we je: heb jij belangrijk nieuws voor postactieven of tips voor een volgende nieuwsbrief? Laat dit ons dan weten via dit mailadres. We zien jouw reactie nu nog steeds graag tegemoet!

Hartelijke groet,
Anne-Marie Snels